Utvärdering av TurnAid

Verklighetslabbet har utvärderat TurnAid

Vi på ComfortSystem är mycket glada över att Verklighetslabbet, som är en del av stadsdelsförvaltningen inom Stockholm stad, har valt att under en testperiod validera nyttan med motoriserade draglakan, och valde TurnAid för att göra detta. Nedan följer en sammanfattning av utvärderingen som pågick under april-maj 2024.

 

Verklighetslabbet & Kliniskt Träningscentrum är en del av Stadsdelsförvaltningen inom Stockholm Stad, där målet med verksamheten är att förmedla ett verklighetsbaserat forum för att gynna utveckling inom äldreomsorg. Enligt Verklighetslabbet finns det ett behov av att undersöka tillgängliga lösningar på marknaden för att förbättra kvaliteten i vård och omsorg.

Som en del i detta genomförde Verklighetslabbet under våren 2024 en testperiod med syfte att undersöka nyttan av motoriserade draglakan som TurnAid.

Den utvärderade verksamheten hade sex brukare med vårdsäng som krävde dubbelbemanning vid vändning och förflyttning i och från säng.

Målet med projektet var att ge svar på följande frågor:
- Hur upplever personalen användningen av TurnAid?
- Hur upplever brukaren användningen av TurnAid?
- Upplever personalen några förändringar i arbetsmiljön?
- Kan TurnAid ersätta dubbelbemanningar i verksamheten?

 

Efter utvärderingsperioden kom man bland annat fram till följande resultat:

Personalens upplevelse av TurnAid
En majoritet (100%) av personalen uppgav att TurnAid var enkel eller mycket enkel att använda.

En majoritet (85,7%) ville fortsätta använda TurnAid efter utvärderingen.

Orsaker som angavs var att TurnAid underlättade arbetet genom mindre kroppsliga belastningar och tidsbesparingar, samt att TurnAid ansågs vara bra även för brukaren.

TurnAid och personalens arbetsmiljö
En majoritet (85,7%) angav att TurnAid förbättrade arbetsmiljön. Skäl som angavs var att personalen upplevde att ryggen belastades i mindre utsträckning då TurnAid möjliggjorde mindre fysisk kraft vid förflyttning och vändning och att kroppen gjorde mindre ont efter ett arbetspass.

En majoritet (71,4%) av personalgruppen instämde positivt i påståendet att de hade mindre ont i axlar och rygg efter att TurnAid installerades i verksamheten. Chefen som intervjuades trodde att verksamheten på sikt skulle kunna minska sjukskrivningarna på grund av axel -och ryggproblem.

TurnAids värdeskapande för brukaren
Brukaren som intervjuades var positiv till TurnAid och ville gärna ha det motoriserade draglakanet kvar.

Brukaren angav att förflyttningar och vändningar med TurnAid hade fungerat bra. Främst lyfte brukaren fram värdeskapandet för personalen som behövde använda mindre muskelkraft. Brukaren upplevde också att han fick mindre ont i samband med vändningar och förflyttningar med TurnAid jämfört med vanliga draglakan.

Även personalen fick bevara fråga om hur mycket värde TurnAid skapade för brukaren, där en majoritet (57,4%) ansåg att den skapade mycket eller väldigt mycket värde för brukaren. Det främsta skälet som angavs var att TurnAid möjliggör en tryggare vårdsituation jämfört med vanliga draglakan.

Kostnadsbesparingar
Chefen som intervjuades uppgav att de skulle kunna minska på insatserna från nattpatrullen som de köpte från en annan verksamhet tack vare TurnAid. Chefen uppskattade att de skulle kunna halvera den månatliga kostnaden för detta.

Därtill skulle verksamheten kunna spara pengar i form av tid då personalen inte behövde vänta på en kollega inför en förflyttning eller vändning. Verksamheten hade också kunnat effektivisera vid planering av personalens dagliga arbetskort.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här

Källa: https://www.verklighetslabbet.com/projekt/turnaid